Historische Kring Eemnes Monumentaal Eemnes

Navigatie

't Oude Raadhuis

't Oude Raadhuis Foto ca. 1925
't Oude Raadhuis Voormalig gemeentehuis. Ansichtkaart 1964.
Op de achterkant van de afdruk van de foto is geschreven, dat deze als ansichtkaart is uitgegeven door J.G. Elders. Waarschijnlijk een foto van Vermandel.
't Oude Raadhuis Foto ca. 1915.

Kunstenaar:
Straatnaam: Wakkerendijk 30
  Dorp

Omschrijving:

Het pand dat nu het restaurant 'Het Oude Raadhuis" is, is van oorsprong een herenhuis uit de jaren tachtig van de 19-de eeuw. In 1907 is het gekocht door het gemeentebestuur en is het tot 1975 in dienst geweest als raadhuis van de gemeente Eemnes. In 1983 is het verbouwd tot restaurant, en onder veschilelnde namen "'t Oude Raadhuis", "Wakker", en nu "Het Oude Raadhuis".

Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het pand bestaat uit een souterain met bel-etage en een zolderverdieping. Het pand staat met de nok van het met grijze Hollandse pannen gedekte schilddak evenwijdig aan de dijk. De in het midden van het dakschild opgebouwde, boogvormige dakkapel is voorzien van wangen. Het huis is gebouwd in neoclassicistische stijl, met kenmerkende stijlelementen zoals de lisenen op de hoeken van de symmetrische voorgevel en de risaliet van de op de middenas geplaatse ingang.

Referenties:

  • Eemnes Geschiedenis en architectuur, Ad van de Zee, Dimitra Hierck en Henk van Hees

 

 

Plattegrond: