Historische Kring Eemnes Monumentaal Eemnes

Navigatie

Grenspaal 1

Grenspaal 1
Grenspaal 1

Kunstenaar:
Straatnaam: Verlegde Laarderweg, Komend vanuit Laren even voor het kombord Eemnes
  Buitengebied
Materiaal: Natuursteen
Jaar van plaatsing: 1725

Omschrijving:

De huidige grens (Gooyergracht) langs Eemnes dateert van 1536, nadat hij al eens in 1356 was uitgezet vanaf de Leeuwenpaal (noordwestpunt van Eemnes). In 1719 werd de grens tussen Oost-Holland en 't Sticht definitief bepaald als provinciegrens en langs deze grens werden 22 genummerde palen geplaatst, plus de ongenummerde Leeuwenpaal. Vanwege de aanwezig wapens van Noord-Holland (een of drie leeuwen) en Utrecht (2 leeuwen) worden al deze palen nu ook'Leeuwenpalen' genoemd. De twee grenspalen 1 en 2 staan aan de Verlegde Laarderweg en markeren de inschinkeling (dubbele knik) in de provinciegrens tussen Noord-Holland en Utrecht.

Grenspaal 1 is een van de oudste nog aanwezige palen en werd vervaardigd in 1725. Het nummer is niet meer aanwezig, dat is tijdens een restauratie in het verleden verdwenen.

In 1930 zijn sommige zwaar beschadigde palen vervangen door een nieuw ontwerp van prof. A.W.M. Odé (zie nr 2 bij het water).

 

Referenties:

  • Eemnes Geschiedenis en architectuur, Ad van de Zee, Dimitra Hierck en Henk van Hees
  • ‘De oostgrens van het Gooi. De geschiedenis van de verschillende grensvakken’, in Historische Kring Eemnes 2006-3, Jaap Groeneveld

 

Zie ook de website www.tgooi.info. Deze biedt foto's en informatie over de Noordhollandse regio Gooi en Vechtstreek. Hier staat een overzicht van alle grenspalen (www.tgooi.info/regio/grenspalen.php)

Plattegrond: